
Het proces naar
Structurele commerciële groei
Persoonlijke ontwikkeling is populairder dan ooit en er is daardoor steeds meer vraag naar coaching en bijbehorende coaching tools. Duizenden mensen nemen cursussen af en proberen zich op de meest uiteenlopende gebieden te ontwikkelen. Sommigen kiezen voor een opleiding binnen het eigen vakgebied, anderen kiezen juist voor iets totaal anders. Een goede stap, als je het ons vraagt.
Ontwikkeling is belangrijk voor de mens, zeker in een professionele carrière. Door persoonlijke ontwikkeling haal je daar namelijk meer uit. Zowel qua resultaten als voldoening. Daarnaast helpt het je bewustwording creëren over waar je als professional staat, waar je heen wilt en wat daarvoor nodig is.
Dat alles doen we het liefst bij een organisatie die bij ons en onze ambities past. Steeds meer bedrijven zien in hoe belangrijk het creëren van een ontwikkelingsvriendelijke omgeving is.
Ben je bekend met de piramide van Maslov? Persoonlijke ontwikkeling staat op de hoogste trede. Wanneer aan de basisbehoefte is voldaan, willen we graag leren. Wij allemaal. Leren, ontwikkelen en veranderen. Dat maakt ons tevreden en gelukkig.
Dat betekent dat werknemers tevredener zullen zijn wanneer jij ze de kans geeft zichzelf tijdens werktijd te ontwikkelen. Maar het heeft meer voordelen:
Ontwikkelde personeelsleden behalen betere resultaten
Wanneer directie- en managementleden aan bedrijfsgroei denken op commercieel vlak, denken ze vaak direct aan het aannemen van nieuwe professionals. Het huidige team verkoopt niet meer, dus breiden we uit. Dat is de meest kostbare en inefficiënte oplossing. Het ontwikkelen van commerciële vaardigheden binnen het bestaande team levert meer op. Zij behalen door structurele begeleiding betere resultaten, terwijl de kosten niet exponentieel stijgen. Bij uitbreiding is dat wel het geval.

Werknemers zijn loyaler
Geef jij werknemers de kans zich te ontwikkelen? Dan betalen ze dit terug met loyaliteit. In een tijd waarin jobhoppen populairder is dan ooit een prettige toevoeging.
Om dit alles voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je werknemers coacht. Directieleden of leden van het managementteam gaan in gesprek met operationele krachten en voorzien hen van advies. In dit artikel lees je over de kracht van bijbehorende coachingsformulieren, de rol van de coach in zulke gesprekken en zelfreflectie.
Dit zijn stuk voor stuk onderdelen van het trainingsprogramma dat 4YourTalent heeft opgezet om commerciële medewerkers beter te laten renderen in hun werkzaamheden.
Benieuwd naar de mogelijkheden en wat training voor jouw bedrijfsresultaten kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Coachingsformulieren
Coaching is de laatste jaren ongekend populair geworden. Steeds meer mensen lijken naar fysieke hulpmiddelen te grijpen om zichzelf te ontwikkelen. Het coachen zelf heeft een goede werking, maar de echte kracht zit ‘m in de evaluatie en (zelf)reflectie. Weten wat er misging, hoe je dat in de toekomst kan verbeteren en die verbeterpunten vastleggen.
Daarom werken we tijdens onze commerciële ontwikkel programma’s bij 4YourTalent met coachingsformulieren. Deze spelen een grote rol in het evalueren van de prestaties en ontwikkelingen van een individuele medewerker, oftewel coachee genoemd. Op de formulieren verwerken coach en medewerker de ontwikkelingen van de afgelopen periode en hun eigen bevindingen. Wat ging er goed? Wat kan er beter?
Naast het beoordelen en evalueren van een individuele medewerker zien we bij 4YT ook vaak dat de ontwikkeling van een team in sommige opzichten net zo belangrijk is als de groei van een individu. Het inzichtelijk maken van de ontwikkeling van een team kan dan ook door middel van onze L&D tool.
Een coachingsgesprek vindt binnen de organisatie plaats tussen een leidinggevende en operationele medewerker. Het is belangrijk om te benoemen dat coaching iets anders is dan leidinggeven. Die gesprekken horen dan ook los van elkaar te staan. Tijdens een coachingssessie richt je jezelf op het coachen, niets anders.
De rol van de coach
De rol van de coach is tijdens zo’n coaching on the job periode van groot belang. Die rol heeft invloed in de mate van succes die een medewerker beleeft. Tijdens onze trajecten krijgen operationele medewerkers vaak twee coaches: één van ons en een manager of directielid. Dit helpt de coach ook, diegene houdt zichzelf en de coachee een spiegel voor.
Om ervoor te zorgen dat dit proces zo effectief mogelijk verloopt zorgen wij natuurlijk dat de desbetreffende manager of directielid getraind wordt en de juiste capaciteiten heeft om naast de coachee ook zichzelf structureel te ontwikkelen. Tijdens dit gedeelte van het groeiproces zorgen wij ook voor een stukje opvolging zodat het stukje inzicht uiteindelijk wordt omgezet in “kunnen” en “doen”.
Door die spiegel voor te houden, laat de coach een medewerker ontdekken wat er goed gaat en waar er verbeterd kan worden. Wij helpen managers of directieleden in de ontwikkeling van coachingsvaardigheden, daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken. We gaan met je in gesprek en geven precies aan wat we van jou als coach verwachten en hoe je dit zo goed mogelijk invult. Daarnaast zullen wij jou, als coach, gedurende dit traject ook blijven coachen op jouw ontwikkeling.
Zelfreflectie
Zonder zelfreflectie weet je niet waar iets misgaat en hoe je daar zelf beter van wordt. Het is een essentieel onderdeel in de ontwikkeling van een persoon of organisatie. Het geeft ook direct inzicht in de ontwikkeling van de afgelopen periodes. Kijk een jaar later bijvoorbeeld terug naar je zelfreflectie formulieren en je ziet waar je toen stond.
Het laat je zien hoe je jezelf hebt ontwikkeld door kritisch te kijken naar je eigen handelingen, dat doet het zelfvertrouwen uiteindelijk weer goed. Het is zonder die reflectie formulieren aardig lastig om je eigen ontwikkeling zichtbaar te maken. Wanneer we iets nieuws ‘leren’, voelt dat snel als ‘normaal’ aan. Het wordt onze nieuwe standaard. Daardoor ervaren we minder voldoening. Dat is goed, zo leggen we de lat steeds hoger. Maar soms is het prettig om even terug te kijken op wat we allemaal hebben bereikt de afgelopen periode. Daar helpen zelfreflectie en de bijbehorende formulieren bij.

Norman Eijck
06 – 822 465 47
norman@4yourtalent.com